vrijdag 4 november 2016

Geschiedenis Ajax

Hoe is Ajax ontstaan?

Een aantal vrienden hadden in 1894 een voetbalclub opgericht. Ze noemden de club "Union", maar veranderde de naam nog datzelfde jaar om naar "Footh-Ball Club Ajax" vernoemd naar de Griekse held. 
In deze periode werden in heel Nederland en vooral in Amsterdam veel voetbalclubs opgericht. De Amsterdamse voetbalbond stelde om chaos te vermijden strikte regels op, de club kon hier niet aan voldoen en in 1896 ging de club praktisch ter ziele. 

Vier jaar later besloot Floris Stempel samen met Han Dade en Carl Bruno Reeser wederom een poging te wagen en op 18 maart 1900 werd Ajax opgericht in café "Oost-Indië" aan het begin van de Kalverstraat bij de Dam. 
Floris Stempel werd de eerste voorzitter van de club, waarvan de naam ditmaal wél goed gespeld werd. Om verwarring met een voetbalclub uit Leiden te vermijden. Werd later "Amsterdamsche" nog voor de naam gezet. In 1902 werd Ajax toegelaten in de derde klasse, waarna het direct promoveerde naar de tweede klasse. In 1908 was er strijt met derdeklasser AFC Holland (opgericht in 1899) die opging in Ajax. Vier spelers van het oude AFC Holland waren belangrijk in het latere succes in 1911.

Zo is Ajax een beetje ontstaan. Kijk maar waar het nu is!

Joodse achtergrond

Ajax staat nationaal en internationaal bekend om hun Joodse achtergrond. Ajax heeft verschillende bekende Joodse spelers en verenigingsmensen gehad, zoals Johnny Roeg en zelf een speler die is omgekomen in Auschwitz genaamd Eddy Hamel. In de jaren zestig speelden Bennie Muller en mister Ajax, Sjaak Swart als Joodse spelers voor de club. De laatste Joodse spelers bij Ajax waren Hedwiges MaduroDaniël de Ridder en Ilan Boccara.
Hierom gebruiken de Ajax supporters vaak 'Joden' in hun liedjes.

Stadions

Ajax heeft in de loop der jaren op vele locaties gespeeld. Het begon allemaal op een veldje in de toenmalige gemeente Nieuwer-Amstel, nog voordat de club officieel werd opgericht (in 1893). Voor vijftien gulden per half jaar werd er een weiland gehuurd. In 1896 werd het veldje bij de gemeente Amsterdam gevoegd. 

In 1900 verhuisde de club naar Amsterdam-Noord, waar tot 1907 tussen de weilanden werd gespeeld. 
In 1907 nam Ajax intrek in het eerste voetbalstadion van Amsterdam, in de volksmond "Het Houten Stadion" genoemd. Het stadion lag dichter bij het centrum dan de vorige locaties, maar er ontbraken nog steeds tribunes (die er pas in 1911 kwamen), kleedkamers en stromend water. Het stadion bleek toch te klein te zijn: na vier opeenvolgende landstitels in de jaren dertig werd er verhuisd naar Stadion De Meer. 

Dit stadion zou het meest legendarische stadion uit dit rijtje worden: er speelden voetballers als Johan CruijffSjaak Swart en Marco van Basten. De gemeente Amsterdam wilde bouwen in het Watergraafsmeer, dus liet Ajax een stadion bouwen in Betondorp. Het stadion mocht maximaal 300.000 gulden kosten, en zelfs de spelers hadden mee betaald. 

In 1996 vertrok Ajax, na er 62 jaar gespeeld te hebben, uit De Meer. Het stadion had, onder andere door nieuwe veiligheidsregels van de UEFA, zijn langste tijd gehad. In die jaren gebruikte Ajax het Olympisch Stadion als uitvalsbasis voor zijn belangrijkste duels: Stadion De Meer kon niet meer dan 29.500 personen herbergen, terwijl het Olympisch Stadion vanaf 1937 64.000 plaatsen kende. Met de bouw van de Amsterdam ArenA werd het Olympisch Stadion in 1996 gedag gezegd. In dit stadion werd op 14 augustus 1996 geopend met een vriendschappelijk duel tegen AC Milan, er werd met 0-3 verloren. 
Tot op heden speelt Ajax zijn wedstrijden in de Amsterdam ArenA. Op 15 mei 2013 werd zelf de finale van de Europa League in de Amsterdam ArenA gespeeld.







- Ajax vroeger.















- Stadion ''De Meer'' waar Ajax 62 jaar heeft in gevoetbald.















 - Amsterdam ArenA, waar Ajax nu voetbalt.



















- Joodse vlag op de F-Side bij Ajax.